Sarea si efectele ei in culturism

Prea mult sodiu este nesanatos si iti sleieste fizicul.

Exista cateva componente puternice ca vechea si simpla sare de masa, terifianta atat pentru culturisti cat si pentru oamenii obisnuiti. Culturistii sunt ingrijorati ca aportul de sodiu va cauza retentie de apa si va ascunde fizicul castigat atat de greu. Altii sunt bombardati in continuu de informatii gresite despre sare si efectele ei asupra sanatatii.

Vom incerca sa demitizam unele nonsensuri si sa dezvaluim adevarul despre aportul de sare, si vom invata cum sa manipulam nivelul de sare pentru un trup de invidiat. Da, intr-adevar, in cantitati mici poate sa te faca sa pierzi din grasime.

Sodiu + sanatate

Inainte de toate, sa clarificam un lucru: sare si sodiu nu e tot una, si sodiul conteaza de fapt .Sodiul leaga clorul pentru a forma sare, care contine 40% sodiu. Cand vorbim de sare si retentia de apa vorbim de fapt de sodiu.
Totusi sa nu uitam ca organisum are nevoie de sodiu pentru a functiona normal. Este un element cheie in reglementarea nivelului fluid

fizic_sleit

elor in corp, transmite impulsuri electrice (ca si cele transmise de creier) si contracta muschii (la fel cum muschii raspund la semnalele creierului). De-a lungul istoriei, sarea a fost un articol rar si pretuit, acum este un articol gourmet. Variante ca rosul exotic si negrul concureaza cu sarea de mare si obisnuita sare iodizata in magazine.

Adevarata problema este ca majoritatea persoanelor consuma prea multa sare in mancare, in portii uriase de cartofi prajiti, fastfood sau alimente procesate care contin cantitati uriase de sare.

Reducerea aportului de sare este benefic atunci cand vrei sa fi ultra-uscat

Pentru a reduce consumul de sare, grupuri federale si stiintifice au publicat numeroase anunturi. De ce sunt asa ingrijorati? Ei bine, sodiul contribuie la hipertensiune, sau tensiune ridicata. Functioneaza in felul urmator: rinichii sunt responsabili de echilibrul lichidelor in organism . Daca nivelul de lichide creste, rinichii vor extrage lichidul din fluxul sanguin si-l vor elimina in forma de urina. Cand nivelul este scazut rinichii lucreaza prea putin. Ingerand cantitati mari de sodiu, lichidul este extras din tesuturi si introdus in sarefluxul sanguin pentru a dilua sodiul. Daca rinichii functioneaza bine, autnci vor sesiza nivelul crescut de lichid din fluxul sanguin si vor elimina mai multa urina, normalizand nivelul lichidelor. Daca nu functioneaza prea bine, volumul sangelui va ramane crescut presiunea inimii. Cu cat mai mult lichid circula in organism, cu atat mai greu este pentru inima, si cu atat mai mare este tensiunea. Iar hipertensiunea este cu siguranta ingrijoratoare. Provoaca tot felul de boli, de la probleme ale organelor, infarct, atac cerebral, anevrisme, si probleme ale rinichilor.

Limitarea aportului de sare ar avea un efect benefic asupra tensiunii, de aceea Institutul de Medicina a stabilit ca ar trebui sa ingeram zilnic, Pentru adulti cu varstele intre 19-50 ani se recomanda pana la 2300 mg de sodiu pe zi, care ar fi aproximativ o lingurita de sare.
Ceea ce nu au luat in considerare este ca nu toata lumea consuma multa sare si nu toata lumea este sensibila la sodiu sau este amenintat de riscul unui atac de cord. Pe scurt, aceste recomandari nu se refera la practicantii de culturism, care prin antrenament regulat pierdt mai mult sodiu (nu te-ai intrebat niciodata de ce transpiratia este sarata?), si au un regim care consta in primul rand din carne slaba si legume proaspete, al caror nivel de sodiu nu este ridicat. Atletii si culturistii au nevoie de mai mult sodiu, dar chiar si asa cantitatea depinde de fiecare in parte, de cat transpiri, bagaj genetic, conditii ale mediului (caldura,umiditate)