Mersul la sala si longevitatea

Jack LaLane

Speranta medie de viata in zilele noastre, in Romania, este de aproximativ 74 de ani, mai exact 70,5 ani la barbati, si 77,6 ani la femei. Tara noastra din pacate nu se afla pe un loc fruntas, Monaco avand speranta medie de viata de aproape 90 de ani.

In urma mai multor studii s-a demonstrat ca longevitatea este conditionata de doi factori esentiali: gena, in proportie de 25%, si stilul de viata in proportie de 75%.  Pe parcursul studiilor s-au identificat in lume mai multe comunitati ai caror membri ating varsta de 100 de ani. Dieta acestora contine multe fructe si leguma, dar si putina carne si ulei de masline. Dieta zilnica a acestor persoane este bazata pe vinul rosu, care contine foarte multi antioxidanti. Pe langa alimentatie, membrii comunitatilor fac multa miscare constituind un factor esential longevitatii. Acest fapt este confirmat de multe persoane care au studiat in acest sens: americanul Walter Breuning, care s-a pensionat la varsta de 99 ani si a trait pana la 114 ani, a continuat sa faca efort fizic zilnic pana in momentul in care s-a stins.

Incepand cu anul 1935, s-au realizat mai multe experimente. Astfel, soarecii de laborator supusi unei diete stricte cu o cantitate redusa de calorii, dar bogata in proteine, vitamine, minerale, au trait cu 40% mai mult. Alimentatia a avut succes si la maimute, care au fost supuse regimului 22 de ani.

Culturismul si longevitatea

Un culturist ar trebui sa consume portii mici de mancare, alimentatia sa fiind saraca in grasimi si carbohidrati, dar bogata in proteine, vitamine si minerale. Miscarea fizica pe care acesta o face aproape zilnic il va aduce pe culturist in topul persoanelor care raman active fizic dupa perioada de adolescenta. Pentru a urca si mai sus in top se recomanda mentinerea stratului adipos la valori cat mai mici, in special in zona abdominala.

Beneficiile culturismului descrise mai sus sunt valabile doar persoanelor care practica natural acest sport, fara folosirea substantelor interzise (Steroizi, Synthol etc.). Mentinand un stil de viata sanatos prin intermediul antrenamentelor intense, regimului specific si suplimentelor nutritive, longevitatea va fi una de exceptie.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*