Durerile de spate

Cu totii probabil am avut macar o data dureri de spate (partea lombara in special) datorita antrenamentelor de la sala. Exercitiile culpabile sunt ramatul cu haltera sau cu bara, genuflexiunile, indreptarile, ramatul la helcometru, ridicarile de picioare din atarnat pentru abdomen si poate chiar si altele.

Sursele durerilor pot fi vertebrele, discurile intervertebrale, intinderea unui muschi, ligament sau o tendinta la nivelul lombar. Forta slaba a muschilor lombari poate cauza dureri cronice. Faptul ca mergem si facem regulat antrenamente la sala nu garanteaza ca avem neaparat un spate puternic.

Multe din cazurile de dureri de spate sunt cauzate de muschii slabi lombari care nu pot sustine cum trebuie coloana vertebrala la exercitiile enuntate mai sus sau la simple sarcini din viata de zi cu zi. De prea multe ori, oamenii din domeniul medical-recuperatoriu au pus accent pe dezvoltarea abdominalilor pentru reducerea durerilor lombare si stabilizarea trunchiului. Nu sunt singurul care incurajeaza dezvoltarea muschilor lombari, pe langa cea a abdomenului, pentru stabilizarea trunchiului si reducerea durerilor de spate.

Aparat MedXIn anii ’80 un tip pe nume Arthur Jones, creatorul aparatelor Nautilus, figura foarte populara in randul culturistilor, a simtit ca multe din durerile de spate si de gat pot fi atenuate prin dezvoltarea unor muschi ai spatelui mai puternici, nu a abdominalilor. Si singura cale de a raspandi ideea a fost sa o insereze in sistemul medical.  Jones a inceput cercetarea si dezvoltarea a ceea ce el numea „exercitiu medical”, cunoscut acum sub numele de firma MedX. Dezvoltarea aparatului a focusat pe izolarea muschilor lombari, cat de mult posibil.

Jones a incercat sa elimine cat mai mult din implicarea muschilor fesieri si femurarilor care participa semnificativ la exercitiile comune pentru lombari si nu permit acestora dezvoltarea maxima. Intr-un final el a reusit sa gaseasca o forma de executie care sa izoleze lombarii.

MedX este un sistem realizat sa testeze, sa izoleze si sa dezvolte forta muschilor extensori lombari si a gatului. Cursa miscarii si rezistenta sunt inregistrate pentru fiecare repetare de un computer care opereaza intreg aparatul, un motiv pentru MedX este atat de cautat.

Medicii din Germania au fost asa de impresionati de acest aparat incat a devenit parte in sistemul salarial. Motivele au fost 3 la numar: pacientii care au folosit MedX au prezentat mai putina durere, au avut note mai bune privind dizabilitatea, au lipsit mai putine zile de la serviciu. Mai mult decat atat, guvernul german a cerut ca aparatul, care este destul de masiv, sa fie fabricat in Germania pentru a salva costurile de expeditie.

Un cunoscut medic specializat pe problemele coloanei vertebrale, Dr. William Bergman, care a folosit aparatul MedX inca din anul 1989, a spus recent la o conferinta :” Am avut privilegiul sa ajut mai mult de 10.000 de pacienti cu probleme la coloana. Cautarea de exercitii care sa dea aceleasi rezultate a fost zadarnica”.

Chiar daca nu faci regulat genuflexiuni sau indreptari cu greutati mari, vei fi surprins de modul cum aparatul MedX lucreaza muschii lombari. Bineinteles cei care nu se antreneaza, dar prezinta dureri, au nevoie de o abordare mai blanda  pentru a putea scapa de dureri.

MedX are mai multe roluri si posibilitati, insa principalul lucru este sa imbunatateasca forta spatelui inferior, mai mult sau mai putin, dupa caz, si sa reduca durerile.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*