Importanta cafeinei in culturism

Inca de mult, cafeina facea parte din dieta multor persoane, dar foarte putini au idee despre acest subiect. In America de Nord, 90% din populatie consuma zilnic aceasta substanta psihoactiva. Cafeina se gaseste in bauturi care nu necesita prescriptia medicului: cafea, unele ceaiuri, cola, ciocolata si alte bauturi care au ca scop energizarea organismului.In ultimul timp, multe studii au aratat ca cafeina poate marii semnificativ performanta prin diferite mecanisme. Multe cluburi sportive au declarat cafeina ca fiind o substanta interzisa.

Mecanisme de actiune

Odata inghitita, cafeina actioneaza pe doua nivele: central (la creier) si periferic (in corp). Cafeina va bloca fara selectie receptorii de adenozina, care la randul ei se va lega de celulele nervoase si le va incetinii activitatea. Adenozina are aceiasi structura ca si a cafeinei, prin urmare celulele nervoase permit cafeinei sa se lege de receptorii de adenozina, blocand actiunea inhibanta a adenozinei pe activitatea nervoasa.

Creierul este acum sub influenta cafeinei, si are multe celule nervoase hiperactive rezultand eliberarea adrenalinei de catre glanda pitulara anterioara. Cafeina mai creste si nivelul dopaminei din creier oferind o stare de bine.

Toate cele de mai sus, contribuie la cresterea ratei si fortei contractiilor inimii, a vaselor sanguine, iar corup este mult mai alert si pregatit de actiune.

Cafeina si sanatatea – efecte

De ani de zile, se tot discuta care este impactul cafeinei asupra organismului. Specialistii spun ca trebuie sa avem grija cat de multa cafeina consumam avand in vedere ca ea poate cauza dependenta. Unii spuneau ca ar putea duce la boli cardiovasculare sau hipertensiune , dar s-a demonstrat ca este un mit. Ba dimpotriva, un studiu recent indica faptul ca barbatii care consuma 4 cani de cafea pe zi, prezinta cu 53% mai putin risc de a ajunge la o boala cardiovasculara.

Efectele in culturism

Un studiu de la universitatea din Georgia a aratat ca consumarea cafeinei inainte de contractie izomerica voluntara maxima a redus durerea musculara cu 50%. Aceasta scadere a intervenit din cauza abilitatii cafeinei de a bloca receptorii de adenozina din creier si maduva spinarii. Conculzia studiului a fost ca daca consumi cafeina inainte de antrenamente vei avea forta mai mare. Consumata cu o ora inainte de antrenament, cafeina va creste forta.

Sfaturi pentru consum

  • Nu exagera! Consuma cantitati relativ mici. Odata cu cresterea consumului peste doza optima beneficiile scad.
  • Cafeina deshidrateaza. Consuma mai multa apa (minim 2L pe zi)
  • Evita sa consumi dupa pranz. Poate avea un impact asupra odihnei.
  • Provoaca dependenta! Nu abuza de cafeina!
  • Daca ai o boala cardiovasculara, aceasta substanta este interzisa.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ce consumi inainte de antrenament | Exercitii pentru sala de forta

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*