Efectele proteinelor

Inca din secolul al XIX-lea, un chimist pe nume Dr. Liebig a descoperit ca muschiul creste direct proportional cu consumul de proteine din corpul uman. De altfel, daca ne uitam la etimologia cuvantului proteina, vom afla ca in greaca inseamna „a fi pe primul loc”. Asadar, proteinele sunt un lucru esential vietii, cu atat mai mult sportivilor.

Actualmente, toti practicantii culturismului cunosc ca alimentatia bogata in proteine constituie un lucru esential fara de care masa musculara nu se poate dezvolta. La fel de benefice sunt proteinele si pentru persoanele care sunt supuse mereu stresului sau pentru cele cu deficiente energetice.

Fiecare proteina este alcatuita din mai multi aminoacizi esentiali, legati intre ei. Corpul nostru preia proteinele din alimentatie, le descompune in aminoacizi prin digestie, care sunt apoi recombinati in proteine specifice organismului. Surplusul de aminoacizi se poate trasnforma in glucoza (arsa pentru energie), iar in anumite conditii pot ajunge chiar la grasime. In functie de diversi factori (genetic, alimentatie, antrenament, obiective, starea de sanatate) organismul poate avea nevoie de cantitati diferite de aminoacizi.

Proteinele au o mare importanta pentru un stil de viata sanatos deoarece sunt folosite la constructia celulelor, a tesuturilor si a organelor.

ProteineCantitatea de proteina

Medicii specialisti au concluzionat ca pentru functionarea optima a organismului uman este necesara o cantitate cuprinsa intre 50-60 grame de proteina pe zi, in cazul barbatilor, si 40-44 g in cazul femeilor.

Cateva alimente bogate in proteine sunt: carnea, ouale, lactatele, cerealele, oleaginoase (ex:nucile) etc.

Consumul excesiv de proteine

Am discutat de nenumaratele avantaje ale consumului de proteine, dar cum era si normal, pot aparea si unele dezavantaje. Medicii care au studiat acest fenomen au ajuns la concluzia ca un consum excesiv de proteine poate scadea durata de viata prin afectiuni ale rinichilor, cresterea nivelului de vitamine B12, pierderi de calciu (cresterea riscului de osteoporoza), cresterea colesterolului sangvin.

In special copiilor/adolescentilor nu le este recomandata o cantitate foarte mare de proteina (atat animala cat si vegetala), deoarece le este afectata dezvoltarea, ducand la maturizarea precoce.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Reteta shake proteic | Exercitii pentru sala de forta

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*