Ce este si cum ajuta L-Carnitina

Ce este L-Carnitina?

L-Carnitina este folosita in zilele contemporane de sportivi ca si supliment nutritiv ce ajuta la slabire sau pentru tratarea ori prevenirea anumitor afectiuni. In ultimul timp, piata de suplimente care contin aceasta substanta a explodat, aparand multe produse ce o contin, care s-au dovedit a fi eficiente pentru marea majoritate.

L-Carnitina se constituie ca un aminoacid sintetizat la nivelul tuturor celulelor, dar in special de ficat si  rinichi.  Numele dat acestei substante este oarecum generic, pentru ca este formata din mai multe componente: acetil-l-carnitin, l-carnitin, propionil-l-carnitin.

L-Carnitina este o substanta prezenta in organism fiind produsa in mod natural de corp, deci suplimentarea acesteia in conditii normale nu ar avea de ce sa ne afecteze, mai ales atunci cand este recomandata de un medic specialist.

Ce alimente contin L-Carnitina?

Aceasta substanta se poate gasi in alimente in special de origine animala cum ar fi: carne, lactate, sau chiar si in unele plante (soia, sparanghel).  Conform unui studiu, din 120 de carne de vita gatita ne putem extrage intre 56-162 mg de l-carnitin, dintr-o cana de lapte integral 8mg,  sau din peste ori piept de pui intre 4-7 grame. Se poate observa ca alimentele cu o concentratie mare de l-carnitina este in special carnea rosie, fiind de altfel des recomandata in multe diete.

Cum ajuta L-Carnitina la slabire?

performance-l-carnitineMulti care au ales o dieta de slabire cu acesta substanta au tras reale foloase, dar pe de alta parte exista si anumite persoane la care chiar nu functioneaza. Medicii ne confirma de altfel ca pot exista anumite organisme care nu sunt sensibile la l-carnitina. Ca si supliment, l-carnitina ne ajuta in a reduce nivelul de trigliceridelor si al colesterolului, mobilizand acizii grasi in organism. Deci substanta va fi folositoare pentru cei cu un strat adipos crescut. Trebuie stiut ca acestia sunt o forma de energie pe care corpul o foloseste mai greu avand in vedere ca acesta prefera sa arda mai degraba glucoza.

Ca si recomandare, sfatul antrenorilor fitness este de a folosi substanta combinat cu exercitii de cardio: alergare, bicicleta, aerobic sau orice alta forma ce stimuleaza arderea grasimilor corporale.

Te invitam sa citesti urmatorul articol daca vrei sa inveti mai multe despre definirea musculara.

4 Comments on Ce este si cum ajuta L-Carnitina

  1. I’m not easily impressed but you’ve done it with that posting.

  2. Salut!daca iau L-Carnitina cu Creatine care sunt efectele?este interzis??avand in vedere ca Creatine iau decat inainte de antrenament si dupa antrenament!multumesc

    • Salut Daniel,

      L-Carnitina si Creatina nu sunt substante interzise. Totusi trebuie sa ai grija si sa nu exagerezi cu cantitatea pe care o folosesti pentru a nu aparea probleme adverse.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*