Ce contin ouale? Importanta oualor

„Cea mai pretioasa hrana pentru culturisti”

Scurta pledoarie pentru ou

Circula multe vesti, mai mult sau mai putin adevarate despre calitatile nutritive ale oului, insa daca intr-adevar doriti un aliment aproape complet si de calitate, atunci includeti-l in dieta dumneavoastra alimentara.
Dintre proprietatile nutritive remarcabile ale oului amintim continutul bogat in aminoacizi, printre care amintim riboflavina, tiamina, pantotenul, vitamina B12, biotina, vitamina D, vitamina E si dintre minerale fosforul. Ca urmare, un aliment ce raspunde exigentelor nutritionale ale sportivilor.

Care este insa situatia cu galbenusul? Multa lume a auzit din surse mai mult sau mai putin demne de incredere ca, consumarea galbenusului este daunatoare sanatatii. Care este insa adevarul? Un studiu relativ recent efectuat in S.U.A. pe 27.000 subiecti au demonstrat faptul ca aceia ce consuma zilnic mai mult de patru oua au beneficiat de un aport in plus de vitamine, B12, C, E si A, spre surprinderea celor ce au efectuat studiul aveau un nivel scazut al colestereomelinei, chiar mai redus decat al persoanelor care au consumat zilnic cate un ou. In oua_impcursul altui experiment un numar de 74 de culturisti au consumat zilnic intre 5-12 oua, timp de 6 saptamani: in tot acest timp li s-au efectuat teste in vederea monitorizarii permanente a parametrilor sangelui. Nivelul colesterolului bun, HDL-colesterolului, in perioada celor sase saptamani a crescut cu 10% fata de valoarea initiala. Avand invedere toate acestea este deosebit de important sa includem ouale in dieta noastra alimentara, fara nici o retinere, trecand peste prejudecatile ce s-au tesut in jurul acestui aliment complet. Pentru sportivi, mai ales, alaturi de gama larga de vitamine si aminoacizi ce le contin, ouale asigura suportul proteic cresterii masei musculare, furnizand proteine de cea mai buna calitate. In plus, ouale mai contin si luteina, care este un antioxidant ochilor, fiind indispensabil in prevenirea atrofierii muschilor vagi, care asigura contractia retinei.
Contrar unei idei preconcepute, ouale nu cresc colesterolul. Ultimele cercetari, sustinute de altfel si de prof dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, arata ca un adult sanatos poate consuma un ou zilnic, fara a avea efecte negative asupra bolilor cardiovasculare sau a cresterii colesterolului. De fapt, lucrurile stau chiar invers: oul ajuta la cresterea colesterolului bun, si la scaderea celui rau. Studiile efectuate nu au scos in evidenta nici un fel de efecte adverse ale consumului de oua, ci mai degraba, in mod evident numai avantaje. Este pacat sa neglijam o adevarata sursa de vitamine, minerale si principii nutritive datorita prejudecatilor nefundamentate cecolesterol s-au tesut in jurul consumului de oua, in special galbenusul acestora. In cele ce urmeaza vom rezuma in cateva cuvinte date nutritionale referitoare la ou.

Valoarea nutritionala a unui ou intreg

  • 77kcal
  • 6.3 grame proteine
  • 0.6 grame carbohidrati
  • 5.3 grame grasimi

din care albusul furnizeaza: 17kcal, 3.5g proteine, 0.3g carbohidrati, 0 grame grasimi.

Cate oua se recomanda a fi consumate zilnic?
Green calendar icon isolated on whiteCercetarile stiintifice au confirmat faptul ca, consumul zilnic a 1-2 oua nu influenteaza in sens negativ colesterolemia sanguina. Ca urmare, puteti consuma cantitatea de oua recomandata de specialisti, fara teama ca veti acumula suplimentar grasimi corporale.

Cu riscul de a ne repeta, remintim ca oul este unul dintre cele mai hranitoare alimente create de la mama natura. Un ou mare contine doar 70 de calorii, dar este un rezervor de substante fara de care organismul nu ar putea functiona. Este suficient sa includeti ouale in regimul vostru alimentar, iar imbunatatirea starii voastre generale de sanatate nu va intarzia sa apara.

Iata si o lista cu cateva dintre beneficiile oualor:

  • Luteina si zeaxantina din ou sunt importante pentru a avea o vedere buna.
  • Inima sanatoasa.
  • Sursa de proteine.
  • Ouale taie senzatia de foame asigurand necesarul – ideale in diete.