Ce consumi inainte de antrenament

Alimente pre-antrenament

Inainte de a incepe antrenamentul, cu aproximativ o ora, trebuie sa avem in vedere ce consumam. De ce? Pentru ca administrarea unei mese greoaie ne poate pune in situatia de a nu ne putea concentra, si implicit nu avem posibilitatea de a face progres. Pentru orice culturist sunt importante trei lucruri inainte de antrenament : un accelerator al fortei, un impuls de energie si un aport de aminoacizi cu o actionare rapida. Capacitatea fiecaruia de a ajunge la o performanta cat mai mare tine de aceste 3 componente pre-antrenament.

1. Proteina din zer

Principalul avantaj pe care il are proteina din zer este faptul ca furnizeaza rapid aminoacizii sistemului ciculator si prin asta se poate opri distrugerea tesuturilor musculare in timpul antrenamentului, contribuind la cresterea musculaturii dupa ce antrenamentul s-a incheiat.

Proteina din zer detine o concentratie inalta de aminoacizi cu lanturi ramificate (aici ne referim la izoleucina si leucina), pe langa digestia rapida pe care o ofera. Leucina cat si alti aminoacizi cu lanturi ramificate, stimuleaza celulele muculare, ceea ce ofera ca efect principal cresterea nivelului de insulina. Acesta contine si proteina denumita peptide, dar intr-o cantitate foarte mica. Ea are rolul de a dilata vasele de sange si ofera o crestere a furnizarii de nutrienti, oxigen si hormoni catre masa musculara.

2. Cafeina

Pe langa capacitatea sa de a oferi energie, cercetatorii au demonstrat ca ofera culturistilor mai mult decat stimularea energiei. S-a descoperit ca administrarea cafeinei inainte de a intra in antrenament, poate ajuta la impinsul din culcat cu aproximativ 2.5 kg, conform unui studiu al Universitatii din Lincoln. Cafeina ajuta la arderea grasimii in timpul antrenamentului, ofera un avantaj in ridicarea greutatii, cat si in repetarea cu greutati mai mari.  Daca doresti sa afli mai multe, citeste articolul „Importanta cafeinei in culturism„.

3. Taurina

Un ultim element pe care il abordam in articolul nostru este taurina. Nivelul de taurina din celulele musculare este important pentru forta. Putem vorbi despre o crestere a capacitatii muschilor de a se contracta mai rapid si cu o forta mai mare. De asemenea pastrarea nivelului de taurina, ajuta la mentinerea fortei cand ridicam obiecte sau greutati.

Taurina ajuta si la mentinerea rezistentei. Ea poate creste timpul de efort pana la epuizare cu pana la 50%. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale antioxidande, care previn instalarea oboselii in timpul antrenamentul si ajuta chiar la recuperare.

Nivelul acesteia scade de obicei in timpul efortului fizic, ceea ce face sa scada si forta si rezistenta. Administrarea inainte de antrenament ajuta la mentinerea nivelului taurinei pe toata durata antrenamentului.

Puteti sa le folositi impreuna, incepand cu cafeina (100-500mg), continuand cu  taurina  (1-3 grame), apoi proteina din zer (20 grame). Veti obtine un amestec pe care il veti folosi inainte de a incepe antrenamentul. Veti avea  energie de la prima repetare si se vor obtine diferente majore inca din primul moment al folosirii acestor trei suplimente.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*