7 beneficii ale exercitiilor fizice

In ziua de astazi se merge in numar tot mai mare in salile de forta, lucru imbucurator deoarece oamenii se preocupa tot mai mult de sanatatea lor. Motivele sunt multiple: imbunatatirea cardiovascularitatii, cresterea musculaturii, scaderea grasimii corporale si lista poate continua. In ultimul deceniu oamenii de stiinta au studiat si au dovedit cum activtitatile sportive ne pot imbunatatii functiile creierului si pot avea multiple beneficii pt sanatatea noastra. Studiile au dovedit ca a-ti face timp pentru exerctii fizice are un efect puternic asupra starii noastre mentale acestea fiind urmatoarele:

outdoor-exercise-the-benefits

1.Reducerea stresului

Dupa o zi obositoare la serviciu, 8 ore pe scaun cel mai bun mod de a te relaxa si a-ti pune sangele din corp la treaba este o plimbare sau un scurt antrenament in sala de forta. In ciuda faptului ca ne simtim epuizati iar antrenamentul pare ultima forma de relaxare s-a dovedit ca este cea mai eficienta pentru reducerea stresului si relaxarea corpului.

2. Te simti mai bine dispus

Alergatul catorva km sau impinsul greutatilor in sala poate fi greu, extrem de dificil, dar poate sa merite cu siguranta. Exercitiile  elibereaza endorfine care creează sentimente de fericire și euforie. Mai mult decat atat studiile arata ca exercitiile fizice te pot scoate din stari precum depresia (cu siguranta s-a intamplat sa aveti o zi mai proasta iar un antrenament riguros sa va binedispuna).

3. Imbunatateste increderea

Este adevarat! Activitatile sportive pot imbunatatii increderea in propria persoana. La un nivel de baza, sportul  poate stimula stima de sine și  îmbunătățeste imaginea de sine pozitivă. Indiferent de greutate, dimensiuni, sex, sau varsta, exercitiul poate ridica rapid percepția unei persoane legat de cat de atractiva este.

4.Antrenament in aer liber

Nu zice nimeni ca toata activitatea sportiva trebuie sa se desfoare doar in sala, de aceea un bun antrenament poate fi facut si in aer liber. Parcurile stau la dispozitie si inventivitatea isi poate spune cuvantul pentru creerea celor mai interesante exercitii in aer liber. Alte beneficii ar mai fi aerul proaspat si vitamina D „primita” de la soare.

5. Prevenirea declinului cognitiv

7--2089212-slomo sprint start side view

E neplacut, dar e adevarat – pe masura ce imbatranim, creierul nostru devine un pic … neclar. Din cauza imbatranirii creierul pierde din celule nervoase si e tot mai probabila dezvoltarea bolilor precum  Alzheimer, fapt ce duce la pierdere multor functii importante ale creierului in proces. In timp ce exercitiile fizice si o dieta sanatoasa nu poate „vindeca” Alzheimerul, ele pot ajuta  impotriva declinului cognitiv care incepe dupa varsta de 45 ani. Elaborarea, in special in peroada varstelor de 25 ani și 45 de ani, creste produse chimice din creier care sustin si pentru a preveni degenerarea hipocampus-ului, o parte importanta a creierului pentru memorie si invatare.

6. Atenuarea anxietatii

Care este mai bun mod de a atenua anxietatea – o baie cu spuma calda sau un jogging de 20 de minute? S-ar putea sa fii surprins de raspunsul pe care ti-l vom da. Chimicalele calde si neclare care sunt eliberate in timpul și dupa exercitiile fizice pot ajuta persoanele cu tulburari de anxietate. Topaitul pe pista sau banda de alergare ne va ajuta in a reduce anxietatea. Si inca o data sa nu uitam, alergatul este o buna modalitate de a arde calorii asa ca vom fii mai „in shape”.

7.Memorie mai buna

Pregatit pentru cel mai surprinzator beneficiu? Activitatea fizica regulata stimuleaza memoria si capacitatea de a invata lucruri noi. Notiunile de baza cresc constant celule in hipocampus, responsabile pentru memorie si invatare. Din acest motiv, de cercetare s-a legat dezvoltarea creierului copiilor cu nivelul aptitudinilor fizice. Chiar daca nu este la fel de distractiv ca un joc de Red Rover, sportul poate stimula memoria printre adulti, la fel de eficient ca un joc pentru copii. Un studiu a aratat ca sprinturile pot ajuta la imbunatatirea vocabularului la adulti prin efortul mental la care esti supus sa rezisti pana la finalul sprintului.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*