Antrenament masa musculara si cardio

sala si cardio

Nu putini sunt cei care sustin ca antrenamentul cu greutati pentru cresterea masei musculare si antrenamentul cardio nu se potrivesc nicicum in aceiasi zi, de aceea am hotarat sa clarificam totul in articolul ce urmeaza. Aceasta combinatie este ideala pentru o persoana care ar vrea sa isi mareasca musculatura si totodata sa se si defineasca, dar sa vedem daca chiar asa si este!

Trebuie sa stiti ca antrenamentele cardio imbunatatesc circulatia si cresc capacitatea pulmonara, ameliorand astfel aportul de sange si oxigen livrat catre muschii care, la randul lor, vor fi solicitati in cadrul exercitiilor cu greutati. Si de la antrenamentul cu greutati, executat intens, putem avea astfel de beneficii insa nu la fel de mari precum cele provenite din antrenamentele cardio. Pe de alta parte, exercitiile cu greutati nu doar maresc musculatura, prin intermediul lor se creste forta si rezistenta fizica, fiind un rol foarte important in arderea grasimilor. O alergare usoara inainte sau dupa antrenamentul de masa determina accelerarea arderii caloriilor si reducerea procentului de grasime.

Deci, cele doua s-ar combina tipuri de antrenament s-ar combina perfect insa indeplinind o conditie esentiala: sa stii ceea ce faci. Greselile frecvente ale incepatorilor constau in nealimentare corecta a organismului si lipsa de odihna. Executand cele doua antrenamente concomitent, exista riscul de supraantrenament. Daca decizi ca la fiecare antrenament sa faci si cardio, fa-o cu masura: 10-20 de minute sunt suficiente pe zi. Cel mai recomandat este sa faci intai antrenamentul de masa, apoi cardio: astfel iti poti folosi principala energie pentru cresterea musculara (care in general primeaza).

O alta modalitate practicata de  multi sportivi este dedicarea unei zile antrenamentului cardio, iar restul pentru masa musculara. Dupa cum spuneam si mai sus, trebuie sa ai in vedere sa te odihnesti corespunzator, iar indicat este sa nu treci mai mult de 4-5 ori pe saptamana la sala.

Daca ai inceput deja acest sistem si ti se pare ca nu  da roade, nu te lasa induplecat! Initial se va simti o scadere a performantei insa pe masura ce corpul tau se va obisnui cu aceasta combinatie rezultatele vor fi uimitoare: masa musculara o sa creasca in timp ce procentul de grasime o sa scada. Daca inca nu ti-ai gasit un program de antrenament poti lua unul de aici.  Personal recomand un program de 4 zile pe saptamana, in special celor care mai au de facut si alte lucruri in viata.

3 Comments on Antrenament masa musculara si cardio

  1. Bun articol, felicitari!

  2. Buna, sunt incepatoare in ale fitness-ului. La in ceput faceam 5 min cardio de incalzire (bicicleta/stepper) , 25 min tonifiere apoi 30 min cardio. Daca schimb putin si fac 5 min cardio, 35 tonifiere si doar 20 min cardio este ok? e suficient?

    • Buna Andreea,
      Este ideal stilul de antrenament progresiv pe care l-ai abordat. Ideal este sa faci in jur de 15-20 minute de cardio la fiecare antrenament pe langa antrenamentul de masa musculara.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Program de antrenament eficient | Exercitii pentru sala de forta

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*