Antrenament intens: arde grasimile

Prestigioasa publicatie, Medicine & Science in Sports & Exercise, a efectuat un studiu care urmarea efectele antrenamentelor in ritm lent si sustinut asupra procesului arderii grasimilor, prin examinari medicale efectuate la cateva ore dupa antrenament. Referitor la invatatimntele desprinse din tratamentele antiobezitate, in studiu nu s-au folosit subiecti subponderali sau obezi, ci persoane medii atat din punct de vedere al greutatii corporale, cat si al volumului activitatii fizice depuse.

Obiectivul acestui studiu a fost determinarea grosimii tesutului adipos in urma oxidarii, ca urmare a eforturilor depuse in cadrul exercitiilor ce au fost reiterate studiului.

In cadrul studiului au fost monitorizati doi acizi grasi, care predomina in alimentatia traditionala americana, respectiv acidul palmitic si acidul oleic. Experimentul s-a desfasurat pe un lot de 26 de femei, care au efectuat in ritm lent si in ritm sustinut exercitii-intensepedalari la bicicleta ergonomica, dupa ce in prealabil li s-au efectuat teste in vederea determinarii metabolismului bazal.

Rezultatele au confirmat ca, drept urmare a efectuarii exercitiilor in ritm sustinut la 11 ore de la incetarea acestora, nivelul oxidarii acizilor grasi a fost mai ridicat comparativ cu celelalte doua situatii, cand s-au efectuat exercitii in ritm lent si in cazul nonantrenamentului.

Procentual, rezultatele au fost:

  • 49% in cazul exercitiilor in ritm sustinut
  • 39% in ritm lent
  • 34% in lipsa exercitiilor

De remarcat este diferenta minora intre nonantrenament si antrenament lent. Fara putinta de tagada, putem afirma ca, inca la suficiente ore dupa antrenamentul intensiv vor fi arse mai multe grasimi decat in cazul exercitiilor in ritm lent sau sedentarismului. Se pune intrebarea insa cat de eficient este antrenamentul in ritm alert? Acest punct de vedere presupune o mai temeinica abordare.Antrenamentele intensive efectuate pe o durata de timp de 60-90 de minute sau chiar mai mult , cu caracter vadit aerobic, provoaca in procesul metabolismului asociat acestui efort ca rezervele de leucina din organism sa fie epuizate. In procesul metaabdomen_fara_grasimebolismului leucinei ia nastere ca produs derivat un alt aminoacid, asa-cunoscuta anilina, care la randul ei este intrebuintata in cadrul proceselor metabolice la sinteza glucozei de catre celulele hepatice (ficat).
Pentru a incheia un anumit circuit al produselor metabolismului, putem aminti ca glucoza ajunge la celulele musculare, unde este transformata in energie. De aici, intr-o insiruire logica rezulta faptul ca cu cat ne antrenam mai energic, cu atat necesitatile de leucina vor creste, fapt pentru care daca nu se administreaza acest aminoacid sub forma de supliment alimentar, organismul va resimti un deficit cronic.

Experimentele arata fara nici un dubiu ca in cursul unui antrenament aerobic nivelul de leucina plasmatica se diminueaza cu 11-33%, iar dupa asemenea antrenamente deficitul sporeste si mai mult ajungand la valoarea medie de 30%. In muschii scheletici, in medie, se regaseste o diminuare a nivelului leucinei situate in jurul valorii de 30%, in cazul unui antrenament de o intensitate sporita.