Synthol: beneficii si efecte secundare

Principalul motiv al folosirii dopingului, precum testosteronul, steroizii sau hormonul de crestere, este adaugarea de masa musculara dincolo de limita naturala care se poate atinge numai cu antrenament si dieta. Folosirea dopingului in conditii de dieta, cand numarul de calorii este scazut, ajuta la pastrarea masei muscularesi duce la obtinerea unei muscularitati si a unei forme fizice ce nu poate fi obtinuta natural. La fel cum sunt de rapide schimbarile in corp sunt datorate dopingului, la fel, poate si mai rapide, sunt transformarile cand atletul face pauza sau renunta la doping; pare ca a intrat la apa de la o saptamana la alta.

Chiar si asa, pentru unii, adaugarea de marime si reducerea stratului adipos prin folosirea dopingului nu este de ajuns. Datorita nivelului extrem la care s-a ajuns in competitiile de culturism, orice atu, obtinut prin orice metoda, duce la obtinerea unui loc mai bun este bine venit pentru unii. Asa a aparut metoda maririi locale a muschiului prin injectarea de ulei. Metoda a aparut probabil in ani ’80 cand unii culturisti se injectau cu un steroid anabolizand numit Esiclene. Comparat cu alti steroizi, Esiclene nu produce efecte dramatice de crestere, dar avea o proprietate care il facea foarte atractiv pentru unii: producea o inflamatie locala in zona injectata care dura aproape o saptamana.

Prin experimentari, s-a descoperit rapid ca Esiclene dadea cele mai bune rezultate pe grupe mici precum biceps, triceps, umar sau gamba. Inflamatia produsa ducea deseori la o crestere de aproximativ 4 cm la perimetrul muschiului, la cateva zile de la injectare. Folosit la muschii mai mari, precum pieptul, spatele, sau coapsele, avea tendinta sa produca cocoloase. Se spune ca dadea un aspect mai dur al muschiului. Multe concursuri au fost castigate de atleti care au folosit Esiclene.

Cu trecerSynthol ea timpului, Esiclene a devenit din ce in ce mai greu de obtinut, iar acum nu se mai fabrica si nici nu se mai gaseste pe piata neagra. Conceptul de obtinere de castiguri peste noapte in marimea muschilor a ramas prea atractiv ca sa se piarda, asa ca la inceputul anilor ’90 culturistul Chris Clark a conceput un amestec pe care l-a numit Pumn&Pose. A fost deseori promovat ca un „ulei de pozare”, insa adevaratul scop a fost sa actioneze precum Esiclene. El este acum cunoscut sub numele de Synthol si este alcatuit 85% din ulei (de obicei trigliceride cu catena medie), 7,5% lidocaina (un anestezic local) si 7,5% alcool pentru a mentine solutia sterila.

Au existat si alte branduri pe piata  pe piata care au oferit ulei injectabil insa la costuri mult mai ridicate, asa ca multi atleti s-au orientat spre solutii mai ieftine ajungand sa-si injecteze direct in muschi ulei de susan sau nuci.

Cum actioneaza Syntholul?

Pe langa cresterea locala data de injectarea cu ulei, se largea si tesutul care inconjoara muschiul, numit fascie. Fascia impiedica muschiul sa creasca peste o anumita masura deoarece il tine strans. Prin largirea fasciei, datorata injectarilor regulate, se obtine un spatiu nou pentru cresterea musculara. Atletii au ajuns sa se injecteze zilnic, cativa milimetri in locatii adiacente, timp de saptamani sau luni, si imediat masau zona pentru o distribuire mai uniforma a uleiului si pentru prevenirea de producere a tesuturilor cicatrizante, deoarece corpul tinde sa produca cicatrice in jurul oricarui lucru neobisnuit. Acest lucru e valabil si la implanturile de sani la femei.

Efectele secundare

Injectarea de ulei direct in muschi poate produce efecte secundare serioase, incluzand embolia pulmonara, daca se injecteaza din greseala direct intr-un vas de sange. La fel, daca este injectat in nerv poate duce la infectii sau accidente vasculare cerebrale. Alte studii facute au indicat aparitia de noduli in muschii injectati, iar cei care au folosit excesiv metoda au obtinut un aspect de muschi deformat, lasat, care nu mai pare natural (Vezi acest video, un mare esec al unui roman poreclit „Gore”).

Foarte putine cazuri au fost notate in jurnalele medicale. De departe cel mai grav a fost de curand publicat. Un barbat de 40 de ani Operatie descris ca fiind „culturist profesionist”, s-a prezentat la spital plangandu-se de multiple umflaturi, roseata si temperatura ridicata in partea superioara a bratului drept care au inceput cu doua luni mai devreme. Bratul s-a umflat cu timpul. Un examen medical precedent l-a diagnosticat incorect cu ruptura musculara, recomandandu-i repaus si medicamente antiinflamatorii. In realitate barbatul s-a injectat cu ulei de susan timp de 8 ani, iar bratul lui ajunsese sa masoare aproximativ 70 de centimetri. La o examinare RMN s-au descoperit mai mult de 100 de chisturi intramusculare si subcutanate, unele chiar si de 7mm, fara semne de infectie evidente, atat la bratul drept, cat si la umeri, coapse, piept. Acestea erau cele mai frecvente zone unde barbatul s-a injectat ani de zile. Muschiul brahial de la bratul drept a fost complet inlocuit de chisturile cu ulei. Tot bicepsul drept, precum si capul lung si cel lateral al tricepsului au fost inlocuiti de tesuturi cicatrizante, iar tot tesutul era inflamat. Singurul muschi ramas in brat era capul median al tricepsului, dar si acesta prezenta chisturi si cicatrice. Evident individiul a fost operat de urgenta pentru a i se indeparta tesuturile infectate. Cantitatea totala de muschi pierduta a fost asa mare incat a fost ireversibila.  Un an mai tarziu barbatul inca se mai plangea de dureri si nu se putea antrena. Totusi, nu a pierdut in marime la brat, Dupa trei ani durerile inca nu au disparut, insa se putea antrena intr-o oarecare masura. Inflamatia bratului nu a disparut, mai mult de 90% din muschii bratului fiind inlocuiti de chisturi si cicatrice. Omul este pasibil de cancer de vreme ce cancerul este asociat cu inflamatia cronica.

In conluzie , in efortul de a obtine o infatisare si o marime supraumana, acest tip si-a distrus pur si simplu muschii. Este evident ca metoda injectarii cu ulei este complet idioata, iar cei care o aplica vor plati scump.

Alexandru Bolborici

3 Comments on Synthol: beneficii si efecte secundare

  1. hmmm nasol

  2. Singurul lucru adevarat din partea finala,este ca omul chiar era Brazilian.El s-a ranit la mana la o cazatura cu bicicleta,era o rana usoara,un nimic,dar fiindca bicepsul lui era plin cu substante,rana a inceput sa se intrautateasca,si dupa cateva zile o murit.Altadata sa va informati inainte de a posta ceva.

  3. Cât timp durează durerea si imi Spune-ți daca ieste normal sa crească si antebrațul da nu a fost injectat cu substanța

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Mersul la sala si longevitatea | Exercitii pentru sala de forta

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*