Importanta respiratiei in culturism

Respiratia si importanta ei

Probabil ca peste tot ai auzit „respira cand faci exercitii”,  dar niciodata nu ai inteles de ce este atat de importanta respiratia in momentul executarii exercitiilor fizice. Ei bine, acest articol vine in salvarea incepatorilor care nu au inteles inca acest mecanism. Adesea vi s-a intamplat sa ramaneti fara aer la sala, fapt pentru care a trebuit sa intrerupeti executarea seriei, nu? Iata cateva intrebari la care iti putem raspunde.

De ce este asa importanta respiratia?

In timpul antrenamentelor, mai ales cele intense, inima incepe sa bata din ce in ce mai puternic, avand nevoie de un flux mai mare de oxigen. Neoxigenandu-ne organismul apar ametelile, durerile de cap sau chiar putem lesina.

Cum trebuie sa respir la sala?

De fapt asta te interesa cel mai mult din tot articolul: cum sa respiri corect. In primul rand ar trebui sa stii ca respiratia se imparte in doua categorii: inspiratie (cand tragi aer in piept) si expiratie (cand dai aerul afara). Ideea de baza este ca trebuie sa respiri constant, si ca fiecare dintre cele doua (inspiratie si expiratie) ar trebui sa aiba loc intr-un anumit moment al exercitiului. In general, atunci cand muschiul pe care-l lucrezi este in sarcina ar trebui sa dai aerul afara, si pe revenire sa tragi aer  in piept.

Un alt lucru important care ar mai trebui specificat este ca respiratia te ajuta in mod direct si la executia antrenamentului, prin prisma faptului ca in momentul in care te pregatesti pentru un nou impuls, tragand aer in piept, organismul se umple de oxigen si genereaza o forta suplimentara, care va face diferenta intre un antrenament total necontrolat, si unul gandit,  cu o respiratie pe masura.

Articolul este destinat in egala masura atat barbatilor cat si femeilor.