Dureri de genunchi: genuflexiunile

Dureri genunchi

De multe ori am auzit prin sala ca genuflexiunile sunt daunatoare pentru noi, dar sa vedem daca este si adevarat acest lucru.  Exista mai multe moduri de a executa genuflexiunile, iar in unele dintre ele se pare ca sportivii ajung sa aiba dureri la genunchi. Insa am putea spune durerea provocata de geno este mult mai „sanatoasa” decat altele survenite in urma exercitiilor pentru coapse. Acest concept cum ca „genuflexiunile sunt daunatoare” a aparut de la amatori sau culturisti neexperimentati care cunosc foarte putin despre antrenamentul cu greutati. Pacat este insa ca acestia ii influenteaza negativ si pe oamenii de rand care la randul lor iau afirmatia de buna, fara a o verifica. Insa exista si o mare parte a culturistilor care au inteles tehnica corecta de executie avand un program foarte bine structurat si au dureri de genunchi insesizabile. Miscarea din genunchi este una dintre cele mai naturale miscari pe care corpul omenesc o poate face. Cartilagiul de pe spatele rotulei nu este uniform in grosime. Cand faci geno cel mai mare stres este pe portiunea cu cartilagiul cel mai gros, pentru a dispersa mai bine fortele implicate. Ca o paranteza, extensiile la aparat pentru coapse pun un stres mult mai mare pe genunchi datorita faptului ca preseaza portiunea cea mai subtire a cartilagiului rotulei.

Asadar, durerile pot aparea chiar daca exercitiul este executat in cea mai impecabila forma. Plecand de la ideea ca fiecare dintre noi difera, unii sportivi pot avea mici santuri in care rotula se poate misca in sus si in jos, altii au o forma mai putin simetrica in spatele rotulei. Aceste diferente structurale produc dureri la nivelul genunchiului.

Antrenamentul gresit

Durerile de genunchi pot sa apara in special daca genuflexiunile nu sunt executate corect. O multime de incepatori folosesc diverse artificii pentru a-si ridica calcaiele: unii pun calcaiul pe o bucata de lemn, altii folosesc greutatile de 2,5kg sau  5kg. Executand exercitiul astfel, nu vom face decat sa impingem genunchiul mai mult in fata ce va produce stres mai mult asupra articulatiei. Durerile nu vor intarzia sa apara, iar astfel vom abandona poate chiat tot antrenamentul picioarelor din acea zi.

Greutatea prea mare deseori este cauza aparitiei durerii nelinistitoare, la fel cum si numarul de repetari/serii in excess executate poate fi. Chiar daca adaugam pe bara greutate putina si facem prea multe repetari suntem pasibili de dureri. Asigura picioarelor o pauza mai mare intre serii decat celorlaltor grupe musculare.

Ca o sinteza, iata pasii pe care ii ai de urmat pentru a scapa de dureri:

  • executa corect;
  • variaza: executa si mai greu cu repetari putine, si mai usor cu repetari mai multe;
  • asigura timp de refacere genunchilor.

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*