Antrenament pentru endomorfi

Tipuri somatice

In articolul acesta am incercat fiecare sa ne aflam tipul somatic prin prisma caracteristicilor descoperite. Probabil ca ai fost usor dezamagit sa afli ca esti endomorf, dar eu am sa te incurajez spunandu-ti ca ai o serie de avantaje pe care un mezomorf sau ectomorf nu le va avea niciodata. Endomorful este acel tip somatic care depoziteaza usor grasimea si care fara o alimentatie controlata nu va putea scapa de aspectul „rotund”.  Acesta este cam singurul dezavantaj major din fericire! Trebuie sa stii ca endomorfii cresc foarte usor in masa musculara insa cu riscul cresterii si stratului de grasime daca nu au grija ce mananca.

Antrenament

Antrenamentul tau de forta trebuie sa se axeze pe repetari multe si greutate mai mica tocmai pentru a  reduce stratul adipos. Astfel cresti in masa musculara si arzi caloriile concomitent.  Ca numar, ar trebui sa executi undeva intre 10-15 repetari, cat mai intens, a cate 4-5 serii fiecare exercitiu. Daca doresti un aspect „fit”, cu un procent de grasime scazut, tinta ta vor fi antrenamentele cardio, care te vor ajuta in scaderea procentului de grasime din corp.  Recomandat pentru acest tip somatic ar fi sa se execute la endomorffiecare sfarsit de antrenament exercitii cardio. Cand spunem cardio ne referim la alergat pe banda, stepper, bicicleta si altele ce te vor face sa elimini calorii.

Un plus pentru endomorfi este ca, desi aparent nu pare, ei detin o cantitate mai mare de masa musculara sub grasime, fapt pentru care vor avea si mai multa forta, respectiv masa musculara va creste mai rapid. Inca un lucru bun este legat de supraantrenament, care poate aparea foarte greu comparativ cu ectomorfii sau mezomorfii.

Cardio

Am discutat putin mai sus cateva elemente legate de antrenamentul cardio. Pentru ca acesta este esential endomorfilor, ar fi bine sa mai aflam cate ceva. E bine sa stii ca exercitiile cardio reprezinta o activitate catabolica (ard muschii) si acestea nu trebuie sa dureze foarte mult. 20-25 de minute sunt arhisuficiente la fiecare antrenament. Executa antrenamente foarte intense care iti vor arde doar grasimea nu si muschii!

Asa cum am mai spus, fa cardio la sfarsitul antrenamentului de masa. Daca optezi pentru a le face inainte resursele tale de glicogen se vor epuiza si te vei simti obosit, nemaiputand finaliza ce ti-ai propus.

Prioritieaza-ti antrenamentul de forta pentru ca ai nevoie de mai multe resurse!

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ce tip somatic sunt? | Exercitii pentru sala de forta
  2. Program alimentar cu mese dese | Exercitii pentru sala de forta

Scrie un comentariu

Adresa nu va fi publicata.

*